Indret din bolig klimavenligt
Vi ved efterhånden alle sammen godt, at vi er nødt til at tænke mere over, hvordan vores forbrug og daglige vaner påvirker miljøet. Vi bør spise mindre kød, tage korte bade og tage toget mere end bilen. Men når du indretter dit hjem, er der faktisk også en del ting, du kan gøre for at blive mere klimavenlig, og dem vil vi gennemgå i denne korte guide.
Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til.
Gå efter funktion og behov
Først og fremmest bør du tænke nøje over, hvilke ting du rent faktisk har brug for i dit hjem. Er det absolut nødvendigt med alle de pyntepuder, du har planlagt at erhverve til sofaen, og får du nogensinde drukket sjusser af de der whiskeyglas, du har haft kig på? Lad være med at bruge penge på noget, der ikke tjener en funktion eller har en betydning for dig i din hverdag. Hvorfor fylde reolen op med nips, der udelukkende er købt for at undgå tomme hylder. Men hvis du i dette øjeblik føler dig ramt og får lyst til at hente en stor affaldssæk og fjerne alt tilfældigt stads fra dine vindueskarme, så lad være med at smide det ud. Doner det til en genbrugsbutik, eller giv det væk til nogle du kender, der kan sætte pris på det.
Tag på genbrugsjagt
Det er oplagt, og heldigvis er der også flere og flere, der får øjnene op for den guldgrube, der gemmer sig i antikforretninger, genbrugsbutikker og på loppemarkeder rundt om i landet. Det belaster klimaet, hver gang nye produkter skal fremstilles, så du sparer miljøet for en hovedpine og får oftest et produkt med en interessant historie og patina, der føjer sjæl og stemning til dit hjem. Det er ikke kun møbler, tøj og småsager, du med fordel kan købe brugt. På diverse hjemmesider kan du nemt finde både gamle gulvbrædder, terrassefliser eller sågar hele køkkener, som sælges til meget fordelagtige priser. Hvis du holder af gør-det-selv projekter og gerne vil have et unikt udtryk i dit hjem, er dette en oplagt løsning.
Tænk lokalt og kig på andre materialer
Hvis du får myrekryb ved tanken om at fylde dit hjem med ting, der er dobbelt så gamle som dig selv, kan du godt slå koldt vand i blodet. Du kan med god samvittighed købe nye ting til dit hjem, såfremt de er fremstillet af genbrugsmaterialer og helst også er produceret tæt på dig. Hvis du ønsker dig et bestemt sofabord, som håndlaves på et snedkeri 200 kilometer fra dit hjem, kan du tage en weekendtur og hjembringe din nye ejendel, så du ikke blot brænder benzin af, men får en god oplevelse med i købet. Mange virksomheder har fået øjnene op for det store potentiale ved at fremstille deres produkter i genbrugsmaterialer og derved mindske deres klimabelastning. Ved møbler i træ er det oplagt at gå efter genbrugsmaterialer, men vi tør næsten garantere, at du vil blive positivt overrasket over, hvor mange produkter der produceres i genbrugte materialer. Specielt anvendes plastik, som er en af de store syndere, når miljøregnskabet gøres op, og bruges tit til ganske almindelige komponenter af indretninger, eksempelvis til taburetter til børneværelset eller gardiner til stuen som her. Det kan altså hurtigt betale sig at tænke lidt alternativt, når man skal indrette hjemmet og ikke ønsker at påvirke klimaet negativt.