Miljø, klima og bæredygtighed

Guide – sådan får du et mere miljøvenligt hjem

0

De tre store syndere, når vi taler om miljøet, er vores transport, produktion af kød og ikke mindst vores boliger. Der er heldigvis mange ting, du kan gøre, for at dit hjem bliver langt mere miljøvenligt. Læs med herunder for at få ideer til, hvordan du gør din bolig mere miljøvenlig.

Følgende artikel er betalt og udarbejdet i samarbejde
med de omtalte virksomheder, eller de virksomheder, der linkes til.

Skift dine pærer ud med LED

Allerførst skal du sikre dig, at dit hjem er lyst op af de rigtige slags lyspærer. Flere og flere har fået øjnene op for de smarte LED-pærer – og det er med god grund. Først og fremmest har LED-lys, også kaldet sparepærer, en langt længere levetid end de klassiske glødepærer. En LED-pære kan lyse i alt fra 30.000 til 50.000 timer. Det betyder, at der går rigtig lang tid imellem, du behøver at købe nye pærer. Skifter du glødepærerne ud, kan du faktisk spare helt op til 80% af dit elforbrug på lysområdet. Desuden er sparepærer også miljøvenlige. Der bruges nemlig ingen miljøskadelige stoffer under produktionen, og de indeholder heller ikke kviksølv. Endvidere udleder de ikke nær så meget CO2 på grund af deres lave strømforbrug.

Varm dit hjem op med træpiller

Har I et elforbrug, der overstiger 20.000 kWh om året, kan et træpillefyr måske være en rigtig god løsning, hvis I gerne vil spare penge og bo mere miljøvenligt. Er jeres varmebehov mindre end det, bliver fyret ikke udnyttet optimalt, og derfor falder virkningsgraden. Der kan en pilleovn i stedet være løsningen, hvis det er et mindre hus eller eventuelt et sommerhus, der skal varmes op. Mens pilleovnen fungerer lidt som en almindelig brændeovn, så er træpillefyret et varmeanlæg, der består af en kedel, en brænder og et træpillemagasin.

Det smarte ved træpiller er, at det er CO2-neutralt brændstof, og derfor udleder træpillerne præcis den mængde CO2, som træerne ville have afgivet, hvis det havde fået lov til at ligge og rådne i skoven. Man skal dog være opmærksom på kvaliteten af træpillerne, da der ikke findes nogen internationale standarder. Ligeledes er der stor forskel på pillefyr, og derfor kan det være en rigtig god ide at researche lidt, før du investerer i dit pillefyr. Klik her og læs en længere test af forskellige pillefyr på markedet.

Udnyt solen med solceller

Selvom det er en dyrere investering, kan det godt betale sig at montere solceller på taget, da de ofte betaler sig hjem i løbet af en overskuelig årrække. Med solceller kan man spare rigtig mange penge på forbruget i hjemmet. Det kræver meget lidt vedligeholdelse, og solcellerne holder i rigtig mange år – uden hverken at støje eller forurene. Selvom det er en stor investering, kan det betale sig både for din pengepung og miljøet. 100.000 kroner for solceller er mange penge, men hvis du samtidig tjener over 1000 kroner på dit forbrug hver måned, kan det vise sig at være en god investering – ikke mindst set med miljømæssige briller.

Sortér dit affald

Langt de fleste kommuner i Danmark har en meget avanceret affaldssortering, og det er naturligvis også vigtigt at sortere affaldet korrekt. Hvis ikke du sorterer affaldet i dit hjem, kan det ikke genbruges, og der skal derfor bruges unødvendige ressourcer på at producere nyt plast og metal. Er du i tvivl om, hvordan du sorterer dit affald, kan du nemt undersøge, hvordan din kommune sorterer skrald. Typisk skal du skelne mellem metal, pap, plast, glas og papir. Det kan også være nødvendigt selv at aflevere noget af ens affald direkte på genbrugspladsen, hvis du for eksempel har en større mængde haveaffald, du gerne vil af med.

Ovenfor kan du læse om nogle af de mest åbenlyse tiltag, du kan lave for at gøre dit hjem mere miljøvenligt, men der er naturligvis også mange mindre handlinger, der i sidste ende kan have stor betydning. Eksempelvis skal du huske at slukke for bruseren, mens du smører shampoo i håret, og det er også vigtigt, du ikke lader vandhanen køre, når du børster tænder eller barberer dig. Husk desuden at slukke al elektronikken, når du ikke bruger det, så det ikke står og bruger strøm på standby – og så skal du naturligvis huske at skrue ned for dine radiatorer, når du har mulighed for det.

Leave A Reply

Your email address will not be published.